Ce sunt sporturile cu obstacole?

Cursele de alergare cu obstacole sunt o ramură sportivă distinctă, compusă dintr-o serie de discipline și evenimente în care atleții combină alergarea cu depășirea unor obstacole naturale sau construite. Distanțele pe care se organizează aceste competiții încep de la 100 de metri și pot ajunge la peste 100 de kilometri. În momentul de față, comunitatea unită de sporturi cu obstacole depășește 5 milioane de practicanți la nivel global. Pentru mai multe detalii despre aceste sporturi, vă rugăm să accesați acest link.

 

Cine coordonează cursele la nivel global?

Fédération Mondiale de Course á Obstacles (World OCR) cu sediul central în Lausanne, Elveția, este unanim acceptată ca autoritatea globală în coordonarea curselor de alergare cu obstacole.

În anul 2019, România a fost oficial recunoscută de organizația care promovează  sporturile cu obstacole la nivel global (World Obstacle), iar în anul 2024, federația din România s-a afiliat Federația Internatională a sportului, World OCR (Fédération Mondiale de Course á Obstacles).

Fédération Mondiale de Course á Obstacles, cu sediul central în Lausanne, Elveția, este guvernată de un român, fost membru al Comitetului Executiv al Federației Europene de Sporturi cu Obstacole (2021-2024).

 

Afilieri şi certificări World OCR

World OCR funcționează în conformitare cu reglementările WADA (World Anti-Doping Agency) şi este aliniată normelor Safe Sports. Respectă de asemenea normele ISO 20121 privind organizarea evenimentelor sustenabile pentru mediu şi are propria comisie medicală pentru evaluarea periodică a sănătăţii atleţilor săi.

 

Norme de siguranţă în cursele de alergare cu obstacole

World OCR este autoritatea internaţională care reglementează normele și măsurile de siguranță în organizarea cursele de alergare cu obstacole. Acestea sunt elaborate în conformitate cu standardul ASTM WK54714/26.05.2016. Respectarea acestora este esențială pentru siguranță atleților, staff-ului, voluntarilor și a spectatorilor. Normele evidențiază toate aspectele pe care trebuie să le îndeplinească o cursă pentru a putea fi clasificată ca și cursă sigură. Acestea cuprind proceduri pentru o bună organizare a evenimentelor dar și pentru proiectarea, construcția, operarea, inspecția și mentenanța periodică a obstacolelor.

Care este misiunea World OCR?

Crearea unui cadru competiţional standardizat în domeniul curselor de alergare cu obstacole care să reglementeze toate aspectele legate de siguranța participanților si regulile de participare. Obiectivul principal al organizației este recunoasterea de către  IOC (International Olympic Comitee) și integrarea acestor sporturi în grila olimpică. Află mai multe despre misiunea Federației din România aici.