Ce sunt cursele OCR?

Cursele de alergare cu obstacole sunt o ramură sportivă distinctă, compusă dintr-o serie de discipline și evenimente în care atleții combină alergarea cu depășirea unor obstacole naturale sau construite. Distanțele pe care se organizează competițiile OCR încep de la 100 de metri și pot ajunge la peste 100 de kilometri. În momentul de față, comunitatea OCR depășește 5 milioane de persoane la nivel global. Mai multe detalii despre cursele OCR găsiţi aici.

Cine coordonează cursele la nivel global?

Fédération Internationale de Sports d’Obstacles (FISO) cu sediul central în Laussane-Elveția, este unanim acceptată ca autoritatea globală în coordonarea curselor de alergare cu obstacole.

FISO este constituită din 4 Federații Continentale (OCR Africa, OCR America, OCR Asia-Pacific și OCR Europe) care la rândul lor, sunt constituite din 90 de federații sau asociații naționale. Începând cu anul 2019, România a fost oficial recunoscută de FISO ca şi parte integrantă a OCR Europe și deja are peste 2000 de practicanți.

Organizația este guvernată de unele dintre cele mai relevante nume din domeniul sportului (vezi aici), printre care si multiplul campion mondial la X-Games si deținător de Guiness World Record, Ian Adamson.

Afilieri şi certificări FISO

FISO funcționează în conformitare cu reglementările WADA (World Anti-Doping Agency), este membră a ASTM (American Society for Testing and Materials) şi este aliniată normelor Safe Sports – Transgender. Respectă de asemenea normele ISO 20121 privind organizarea evenimentelor sustenabile pentru mediu şi are propria comisie medicală pentru evaluarea periodică a sănătăţii atleţilor săi.

Norme de siguranţă în cursele de alergare cu obstacole

FISO este autoritatea internaţională care reglementează normele și măsurile de siguranță în organizarea cursele de alergare cu obstacole. Acestea sunt elaborate în conformitate cu standardul ASTM WK54714/26.05.2016. Respectarea acestora este esențială pentru siguranță atleților, staff-ului, voluntarilor și a spectatorilor. Normele evidențiază toate aspectele pe care trebuie să le îndeplinească o cursă pentru a putea fi clasificată ca și cursă sigură. Acestea cuprind proceduri pentru o bună organizare a evenimentelor dar și pentru proiectarea, construcția, operarea, inspecția și mentenanța periodică a obstacolelor. Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați ghidul internațional pentru organizarea curselor de obstacole sau să luați legătura cu noi.

Care este misiunea FISO?

Crearea unui cadru competiţional standardizat în domeniul curselor de alergare cu obstacole care să reglementeze toate aspectele legate de siguranța participanților. Obiectivul principal al organizației este alinierea la cerințele GAISF (Global Association of International Sport Federations) în vederea recunoașterii acestui sport de către IOC (International Olympic Comitee). Află mai multe despre misiunea OCR România aici.

X