Ce sunt sporturile cu obstacole?

Cursele de alergare cu obstacole sunt o ramură sportivă distinctă, compusă dintr-o serie de discipline și evenimente în care atleții combină alergarea cu depășirea unor obstacole naturale sau construite. Distanțele pe care se organizează aceste competiții încep de la 100 de metri și pot ajunge la peste 100 de kilometri. În momentul de față, comunitatea unită de sporturi cu obstacole depășește 5 milioane de practicanți la nivel global. Pentru mai multe detalii despre aceste sporturi, vă rugăm să accesați acest link.

 

Cine coordonează cursele la nivel global?

Fédération Internationale de Sports d’Obstacles (FISO) cu sediul central în Lausanne, Elveția, este unanim acceptată ca autoritatea globală în coordonarea curselor de alergare cu obstacole.

FISO este constituită din 4 Federații Continentale (OCR Africa, OCR America, OCR Asia-Pacific și OCR Europe) care la rândul lor, sunt constituite din 90 de federații sau asociații naționale. Începând cu anul 2019, România a fost oficial recunoscută de FISO ca şi parte integrantă a OCR Europe – cunoscută sub denumirea actualizată de European Obstacle Sports Federation – și deja are peste 500 de practicanți.

Organizația este guvernată de unele dintre cele mai relevante nume din domeniul sportului (vezi aici), printre care si multiplul campion mondial la X-Games si deținător de Guiness World Record, Ian Adamson.

 

Afilieri şi certificări FISO

FISO funcționează în conformitare cu reglementările WADA (World Anti-Doping Agency), este membră a ASTM (American Society for Testing and Materials) şi este aliniată normelor Safe Sports. Respectă de asemenea normele ISO 20121 privind organizarea evenimentelor sustenabile pentru mediu şi are propria comisie medicală pentru evaluarea periodică a sănătăţii atleţilor săi.

 

Norme de siguranţă în cursele de alergare cu obstacole

FISO este autoritatea internaţională care reglementează normele și măsurile de siguranță în organizarea cursele de alergare cu obstacole. Acestea sunt elaborate în conformitate cu standardul ASTM WK54714/26.05.2016. Respectarea acestora este esențială pentru siguranță atleților, staff-ului, voluntarilor și a spectatorilor. Normele evidențiază toate aspectele pe care trebuie să le îndeplinească o cursă pentru a putea fi clasificată ca și cursă sigură. Acestea cuprind proceduri pentru o bună organizare a evenimentelor dar și pentru proiectarea, construcția, operarea, inspecția și mentenanța periodică a obstacolelor. Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați ghidul internațional pentru organizarea curselor de obstacole sau să luați legătura cu noi.

 

Care este misiunea FISO?

Crearea unui cadru competiţional standardizat în domeniul curselor de alergare cu obstacole care să reglementeze toate aspectele legate de siguranța participanților si regulile de participare. Obiectivul principal al organizației este recunoasterea de către  IOC (International Olympic Comitee) și integrarea acestor sporturi în grila olimpică. Acest obiectiv a fost parțial atins în 2022, când Sporturile cu obstacole au înlocuit călăria în grila Pentatlonului Modern. Află mai multe despre misiunea Federației din România aici.